Bericht
  • EU e-Privacy Directive

    This website uses cookies to manage authentication, navigation, and other functions. By using our website, you agree that we can place these types of cookies on your device.

    View e-Privacy Directive Documents

    You have declined cookies. This decision can be reversed.

Hoe wordt geëxtrudeerd voeder geproduceerd?

MENGEN & MALEN

De verschillende grondstoffen worden gemengd en vermalen tot een fijn meel dat de extrusie-installatie voedt.

CONDITIONEREN

Het meel wordt bevochtigd, met stoom geïnjecteerd en gekneed tot het visceus wordt.

EXTRUDEREN ...

De hete brij wordt mechanisch door de kleine gaatjes in de matrijs geperst zodat lange "spaghetti's" gevormd worden.

... EN SNIJDEN

Net na de matrijs draaien messen die de "spaghetti" in stukjes snijden tot korrels van de gewenste afmetingen.

DROGEN

Deze korrels worden met warme lucht gedroogd.

COATING

Na het drogen kunnen eventueel de korrels gecoat worden met oliëen en/of andere gewenste vloeistoffen.

KOELEN

Na het eventuele coaten worden de korrels gekoeld door ventilatie met behulp van omgevingslucht.

KRUIMELEN

Eventueel wordt de korrel verkruimeld tot de gewenste grootte om zo vislarven van voeder met een aangepaste korrelgrootte te voorzien.

VERPAKKEN

Tot slot worden de korrels opgeslagen in silo's, waarna ze in bulk uitgeleverd of afgezakt worden.

Hierboven worden de verschillende stappen in het extrusieprocédé uitgelegd. Deze schematische voorstelling is natuurlijk een vereenvoudiging van het werkelijke proces.