Hoe wordt geëxtrudeerd voeder geproduceerd?
De verschillende grondstoffen worden gemengd en vermalen tot een fijn meel dat de extrusie-installatie voedt.
Het meel wordt bevochtigd, met stoom geïnjecteerd en gekneed tot het visceus wordt.
EXTRUDEREN ...
De hete brij wordt mechanisch door de kleine gaatjes in de matrijs geperst zodat lange "spaghetti's" gevormd worden.
... EN SNIJDEN
Net na de matrijs draaien messen die de "spaghetti" in stukjes snijden tot korrels van de gewenste afmetingen.
Deze korrels worden met warme lucht gedroogd.
Na het drogen kunnen eventueel de korrels gecoat worden met oliëen en/of andere gewenste vloeistoffen.
Na het eventuele coaten worden de korrels gekoeld door ventilatie met behulp van omgevingslucht.
Eventueel wordt de korrel verkruimeld tot de gewenste grootte om zo vislarven van voeder met een aangepaste korrelgrootte te voorzien.
Tot slot worden de korrels opgeslagen in silo's, waarna ze in bulk uitgeleverd of afgezakt worden.
Hierboven worden de verschillende stappen in het extrusieprocédé uitgelegd. Deze schematische voorstelling is natuurlijk een vereenvoudiging van het werkelijke proces.